Pasiuni

Un hobby este o activitate pe care o desfăşurăm cu mare plăcere. În contradicţie cu munca depusă la serviciu,  reprezintă o modalitate de ocupare a timpului, căreia ne dedicăm de bunăvoie, din interes, sau chiar din fascinaţie şi din pasiune. Ea provoacă plăcere, creează bună dispoziţie şi poate fi privită ca un mod de distracţie.

Termenul de hobby se apropie de noţiunea de joacă, dar, spre deosebire de aceasta, poate avea şi un sens de non-ficţiune. O activitate devine un hobby atunci când este practicată cu precădere faţă de alte ocupaţii din timpul liber.
De regulă un hobby nu reprezintă o sursă de venit, aspect care îl deosebeşte de ceea ce numim muncă. Persoana care se ocupă în timpul liber de un anumit domeniu este denumită „amator”, spre deosebire de cel care lucrează în acelaşi domeniu şi e numit „expert” sau „profesionist”.

Atunci când cel care practică un hobby la nivel avansat  ajunge să venereze ramura respectivă, poate fi privit ca un fel de fan al acelui domeniu.
Practicarea unui hobby poate duce la relaxare, la destindere; în unele situaţii poate avea chiar şi efecte terapeutice. Există însă cazuri în care graniţele dintre serviciu/muncă, hobby şi dependenţă pot să dispară şi pot apărea probleme serioase. Pe de altă parte, colecţionarii, de exemplu, îşi pot privi pasiunea chiar şi ca pe o investiţie.

Unii amatori care dobândesc cunoştinţe vaste şi deprinderi deosebite în domeniile lor de interes, ajung să se bucure de renume chiar şi printre specialiştii domeniului respectiv.

prof. Goşa Marius

development & webserving ã by 1pixelsolutions